torsdag 28 juli 2011

Kvarntorp Sweden, konst på hög, Art on a Pile of industrial Shit

 Lars Vilks,
"Waaaall". 1998

Kvarntorp ligger i Närke. När jag var barn åkte vi ofta förbi högen på väg till våra släktingar. Långt innan vi såg Kvarntorpshögen höll vi alla fyra barn i baksätet för näsan. Kvarntorpshögen luktade fis. 

Kvarntorpshögen har slutat att lukta , men den pyser och ångar fortfarande varm på sina ställen. Ty det brinner fortfarande inne i den gamla högen. Inte är det en gammal gravhög från vår forntid, men en gravhög från Sveriges industrihistoria. Högen består av resterna från den oljeskifferindustri som fanns här förut.
Vad gör vi med alla våra gamla industriminnen? Nåja, en del får ett nytt liv som bakgrundstext till nya konstprojekt, som detta sevärda: Konst på hög!
Så se och förundras, njut av den otroliga utsikten, våga ta den branta vägen med två hårnålskurvor upp till toppen, drick en kopp kaffe och skåda Närkesslätten.
Men läs också texten i marken om de böjda ryggarnas slit, människorna och den industri som byggde vårt land.Förtrollande, magiskt och föränderligt är "Absit Omen" av Kent Andersson.
När du vandrar runt på högen skiftar de form, struktur och färg beroende på var du befinner dig.
(Är det Gunnebo tråddragna stängsel???)
Se mer bilder på  http://kph.kumla.com/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar